Science Fiction Fantasy  
Go Back   Science Fiction Fantasy Chronicles: forums > General > Technology

Technology Technology forums for all aspects of technology, hardware, software, computers, and more.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread
Old 10th March 2011, 02:51 AM   #1 (permalink)
There can be only one!!
 
Highlander II's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Texas
Posts: 9,630
XP MBR Error

So, my question is - is there a way to run the 'fixmbr' command while Windows XP is running?

I ask b/c I don't know that my system boots into a recovery mode... or that I have the right disc to make it do so. I have the Recovery disks that I made when I first bought the machine, but don't know if that will let me get to a place to run the 'fixmbr' command.

Anyone know if it does? Or if I can run the fix while 'inside' Windows?


Yes... stupid machine went 'oh noes! there is a boot record error! fail!' and I've restored to factory settings... omg so so annoying... but it still has that error. *sigh*


** is lucky all pertinent data is stored on an external **
Highlander II is offline   Reply With Quote
Old 10th March 2011, 05:39 AM   #2 (permalink)
The Immortal Prince
 
Cayal's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Australia, Victoria
Posts: 1,940
Re: XP MBR Error

Quote:
Originally Posted by Highlander II View Post
So, my question is - is there a way to run the 'fixmbr' command while Windows XP is running?

I ask b/c I don't know that my system boots into a recovery mode... or that I have the right disc to make it do so. I have the Recovery disks that I made when I first bought the machine, but don't know if that will let me get to a place to run the 'fixmbr' command.

Anyone know if it does? Or if I can run the fix while 'inside' Windows?


Yes... stupid machine went 'oh noes! there is a boot record error! fail!' and I've restored to factory settings... omg so so annoying... but it still has that error. *sigh*


** is lucky all pertinent data is stored on an external **
I don't know if this will help but it says you can run it in Recovery console:

Master Boot Record - How To Repair the Master Boot Record In Windows XP - Fixmbr

Running in DOS (Command Prompt)

http://www.computerhope.com/fixmbr.htm
Cayal is offline   Reply With Quote
Old 10th March 2011, 10:09 PM   #3 (permalink)
There can be only one!!
 
Highlander II's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Texas
Posts: 9,630
Re: XP MBR Error

Yeah - I looked at that first one, but my recovery console doesn't come up that way. I don't have the options that they display... I have the option to 'restore' (factory settings) or something else, that I don't remember... but nothing as far as getting to a DOS prompt to enter the 'fixmbr' command.

The 2nd link is little help b/c it assumes that you have the XP installation CD - which I don't. I have the recovery disks that I made when I got the machine, but that does the same as the recovery console.
Highlander II is offline   Reply With Quote
Old 14th March 2011, 11:58 PM   #4 (permalink)
There can be only one!!
 
Highlander II's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Texas
Posts: 9,630
Re: XP MBR Error

Okay, so, turns out that the MBR error was a result of the machine making grand attempts to boot off the graphics card in the PCI slot. No, I have no idea how that happened, only that my sister's friend had to poke the BIOS to fix it.

However, I now have a NEW problem - I can't use the graphics card for its intended purpose B/C the machine tries to boot from it if I restart the machine.

Anyone know how to solve that one?

The graphics card works... but I don't know how to keep the machine from trying to boot the mini-harddrive on the card rather than the main harddrive on the machine.
Highlander II is offline   Reply With Quote
Old 15th March 2011, 12:01 AM   #5 (permalink)
Aye fur Alba
 
The Ace's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Perth and Kinross
Posts: 4,135
Blog Entries: 2
Re: XP MBR Error

Have you tried going into the BIOS and selecting the big hard drive to boot first ?
The Ace is offline   Reply With Quote
Old 16th March 2011, 12:33 AM   #6 (permalink)
There can be only one!!
 
Highlander II's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Texas
Posts: 9,630
Re: XP MBR Error

Yeah - that's what my sis's friend did.

However - as it turns out, that's not the actual problem. B/c I removed the graphics card and it's *still* giving me the MBR error.

So, I think imma take it to some Tech guys who will clean it up and make it all shiny again... =) Or - as shiny as a 7y/o PC can be.
Highlander II is offline   Reply With Quote
Old 29th March 2011, 03:25 AM   #7 (permalink)
There can be only one!!
 
Highlander II's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Texas
Posts: 9,630
Re: XP MBR Error

Well, by process of elimination (having not restarted it since coming to this potential conclusion) - I believe the MBR error is coming from the xternal harddrive...

no idea why the thing is trying to boot off the external - i never changed anything in the BIOS to *tell* it to do that, but it obviously got that idea in it's head somewhere...

tech-guy played with the BIOS and it may be reset correctly now - though, not sure since I didn't have the xHD w/ me at the time, so we'll have to see when I reboot later.
Highlander II is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT +1. The time now is 08:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.